Gebelik enerji ihtiyacı ile birlikte vitamin ve mineral gereksinimin de arttığı anabolik bir durumdur. Fetüsün gelişimi ve sağlığı annenin beslenmesi ile yakından ilgilidir. Yetersiz beslenme vitamin ve mineral eksikliği kötü gebelik sonuçlarına yol açabilir. Anne adayının gebelikte yeterli kilo alımı yanında demir, vitamin D, Kalsiyum, Folik asit ve Omega 3 yağ asitleri alması fetüsün sağlıklı gelişimi açısından önerilmektedir. Gebelik ve emzirme döneminde demir, folik asit ve kalsiyum alınmasının önemi son yıllarda yeterince vurgulanmıştır. Şimdi bu gereksinim listesine Omega 3 yağ asitleri de eklenmiştir.
OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ;
- Alpha-linolenic acid (ALA)
- Eicosapentaenoic acid (EPA)
- Docosahexaenoic acid (DHA)
Bunlar çoklu doymamış esansiyel yağ asitleridir. İnsan vücudunda üretilemezler, mutlaka dışarıdan alınmaları gerekir. Yağlar bir ana gövde ve bu gövdeye bağlı üç yağ asidinden oluşur. Yağa özelliğini veren yağ asitleridir. Yağ asidi karbon atomlarından oluşur. Her bir karbon atomu dört elektron bağı ile bağlanır. Karbon atomları arasındaki bağlar alfa, beta , omega gibi latince harflerle adlandırılırlar. Omega bağında iki karbon atomu birbirine iki elektron paylaşarak bağlanmış ise bu yağ asidine omega doymamış yağ asidi denir. İki karbon arasında tek bağ olursa her iki karbon birer taneden iki tane hidrojen alarak doymuş yağ asidine dönüşür.
Sadece gebelerde değil her insanın vücudunda kullanılan gerekli maddelerdir. Omega 3 hem annenin hem bebeğin sağlığı için önemlidir. EPA (eicosapentaenoic acid) daha çok kalp, bağışıklık sistemi ve inflamatuar yanıt için için destek sağlarken, DHA (docosahexaenoic acid) beyin, göz ve merkezi sinir sistemi için gereklidir.
OMEGA 3 NEDEN ÖNEMLİDİR?
Prostoglandinlerin yeterli ve dengeli üretimi için yeterli miktarda Omega 3 yağ asitleri alınması gerekmektedir. Prostoglandinler birçok fizyolojik fonksiyonun düzenlenmesinde rol alırlar. Kan basıncı, pıhtılaşma, sinir iletimi, inflamatuar ve alerjik reaksiyonlar, böbrek ve sindirim sistemi fonksiyonları ve diğer hormonların üretimi bunlardan en önemlileridir. Yararlı prostoglandinlerin üretiminde yer alarak Omega 3 yağ asitleri kalp hastalıklarının önlenmesi, bilişsel fonksiyonların gelişimi ve inflamatuar yanıtın düzenlenmesinde önemli bir rol almaktadır.
Omega 3 yağ asitleri en çok; balık eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ayçiçeği ve cevizde bulunmaktadır. Çoğu yerde diyet tek başına omega 3 ihtiyacını karşılamada yetersiz kalmaktadır.
GEBELİKTE OMEGA 3 ALINMASININ YARARLARI
Omega 3 yağ asitleri hücre zarının yapıtaşlarıdır. Hücre zarının bütünlüğü, geçirgenliği ve akışkanlığı için gereklidirler. Bu nedenle sinir hücresi ve retina hücreleri için büyük önem taşımaktadırlar. İnsan beyninin kuru ağırlığının yaklaşık yarısını DHA oluşturmaktadır. Fetüsün DHA gereksinimi özellikle son 3 ayda artmaktadır. Fetüs yağ asidi ihtiyacını anneden karşılamaktadır. Gebelikte Omega 3 yağ asidi alınmasının başlıca yararları;
- Erken doğum riskini ve düşük doğum ağırlığını önler
- Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) riskini azaltır
- Doğum sonrası depresyonu oluşumu riski ve hafıza problemlerini azaltır
- Bebeğin göz, beyin ve sinir sisteminin düzgün gelişimi üzerinde olumlu etkiler yapar.
- Bebeğin mental, motor, kognitif ve nörolojik gelişimini olumlu yönde etkiler
- Bebeğin sağlıklı bağışıklık sistemi gelişimini destekler.
Çocukluk çağı allerjik hastalıklarını azaltır. Dermatit, egzema ve astım gibi atopik hastalıkların görülme riskini azaltır.
Gebelikte Omega 3 yağ asitleri ihtiyacı özellikle 3. Trimesterde artmaktadır. Gebelik sırasında en az 200 mg DHA günlük alınması önerilmektedir. Ayrıca bazı çalışmalarda ileri yaşlarda Omega 3 kullanımının ovaryan yaşlanmayı geciktirdiği ve yumurta kalitesini olumlu yönde etkilediği belirtilmektedir. Tüp bebek tedavisi sırasında Omega 3 yağ asitleri oranı artmış olanlarda olmayanlara kıyasla daha yüksek oranda gebelik elde edildiği yönünde araştırma sonuçları yayınlanmıştır.
Sonuç olarak;
- Gebe kadınların en az gebe olmayan kadınlar kadar Omega 3 YA’ne ihtiyacı vardır, ihtiyacın büyük kısmını DHA oluşturur
- Gebeliğin başında hatta mümkünse gebe kalmaya karar verildiğinde başlanmalıdır.
- Cıva toksitesinden korunmak için gebe kadın 3 kaynaktan Omega 3 almalıdır;
- Bitkisel yağlar
- Haftada 2 kez balık tüketimi
- EPA ve DHA veya DHA içeren Omega 3 YA suplementleri
Bu konularda sorularınızı 0532 431 03 06 veya 0212 310 31 00 nolu telefonlardan Dr Müstecep Kavrut’a sorabilirsiniz.
Bu konuda detaylı bilgi ve yardım almak için merkezimizde randevu alarak yapacağınız öngörüşmeler ücretsizdir. Telefon ve mail adresinizi vererek veya danışma formumuzu doldurmanız halinde sorularınızı yanıtlayabilir, size detaylı bilgi ve yardım için geri dönüş yapabiliriz.