Erkeklere Ait Kısırlık Nedenleri ve Tedavisi

Erkek infertilitesi nedir?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin % 15 kadarı infertilite sorunu ile karşılaşmakta ve bunların %40-50‘si erkeklerden kaynaklanan nedenlerle çocuk sahibi olmakta güçlük yaşamaktadırlar. Erkekten kaynaklanan bir nedenle bir çiftin doğal yollarla gebe kalamamasına erkek infertilitesi adı verilir.

ERKEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Erkeğin değerlendirilmesinde ilk adım sperm analizidir. Spermiogram adı verilen sperm analizini değerlendirirken şunlara dikkat edilmelidir.

  • Sperm vermeden önce en az 2 en çok 7 günlük cinsel perhiz olması önerilir. (2-5 gün arası uygundur)
  • Semen örneği laboratuvara çok yakın bir odada mastürbasyon yöntemi ile verilmeli, örnek sperm için toksik olmayan bir plastik kapta toplanmalı ve bu esnada sabun vs. kullanılmamalıdır.
  • WHO (Dünya Sağlık Örgütü) sperm analizi için normal değerleri 2010 yılında güncelledi. Buna göre, Normozoospermi olarak ifade edilen normal sperm değerleri şunlardır;
    • Semen hacmi 1,5 ml üzerinde olmalıdır
    • Sperm sayısı ml’de 15 milyon üzeri
    • Hızlı ileri hareketli sperm oranı % 32, toplam hareketli sperm oranı % 40 üzeri
    • Sperm morfoloji değerlendirilmesinde normal formda sperm oranı % 4 ve üzeri değerler normal olarak kabul edilir.

Sperm analizinde bir anormallik tespit edilmesi halinde erkeğin daha detaylı değerlendirilebilmesi için bir üroloji konsültasyonu istenir. Ayrıntılı bir hikâye ve muayene işlemini takiben gerekli olgularda ileri testlere geçilir.

ERKEK İNFERTİLİTESİ NEDENLERİ

Erkekten kaynaklanan kısırlık nedenlerine baktığımızda;

  • Azoospermi: Ejekülatta yani menide hiç sperm görülmemesi durumudur. Testislerde sperm yapımında eksiklik vardır veya yapılan spermlerin boşaldığı kanallarda tıkanıklık vardır. Genetik nedenli, doğuştan olabileceği gibi geçirilen enfeksiyon (kabakulak), ameliyat, tedavi (kemoterapi, radyoterapi) veya travmalara bağlı olabilir.
  • Oligoasthenoteratozoospermi: Sperm sayı, hareket veya şeklinde (morfoloji, yapı) normalden azlık veya zayıflık olması. Bu durum kullanılan ilaçlar, enfeksiyonlar, alışkanlıklar, çalışma koşulları veya hormonal nedenli olabilir.
  • Cinsel işlev bozuklukları, Ejakülasyon olmaması: Sistemik hastalık (Diyabet) veya ilaç kullanımına bağlı olabilir.
  • Fertilizasyon bozuklukları: Sperm analizi normal olduğu halde spermin yumurtayı dölleyememesi durumlarıdır. Sperm baş veya kuyruk anomalileri veya gen bozukluklarında görülebilir.

İnfertil çiftin ilk başvurusunda erkeğin değerlendirildiği başlangıç testi sperm analizidir. Spermiogramda anormallik görüldüğünde erkeğin bir ürolog tarafından muayenesi ve değerlendirilmesi gerekir. Sperm sayısının 5 milyonun altında olduğu olgularda kromozom analizi istenebilir. Azoospermi olgularında ayrıca hormonal testler ve Y mikrodelesyonu testleri de yapılması önerilir. Menide spermin olmadığı Azoospermi olgularında tüp bebek tedavisi sırasında sperm elde etmek için TESA veya Micro TESE denilen cerrahi yöntemlere başvurulur. Sperm yokluğu boşaltım kanallarında tıkanma ise sperm cerrahi yolla kolayca bulunabilirken, testislerde üretim problemi olan Non Obstrüktif Azoospermi (NOA) olgularında Micro TESE ile sperm bulma oranı %50-55 civarındadır.

ERKEK İNFERTİLİTESİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

  • Hafif sperm anormallikleri olması durumunda ilaç tedavisi, varikosel varsa ameliyat ile sağaltılması veya aşılama yöntemlerine başvurulabilir.
  • Ciddi sperm anormalliklerinde, sayının ve/veya hareketin çok düşük olması veya morfoloji, şekil anormalliklerinde tüp bebek tedavisi yoluna başvurulur.
  • Menide sperm olmaması durumunda tüp bebek yöntemi ve cerrahi yolla sperm elde edilmesi (TESA, Micro-TESE) seçeneği günümüzün modern tedavi yöntemi olarak kabul edilir.

Bu konularda sorularınızı 0532 431 03 06 veya 0212 310 31 00 nolu telefonlardan Dr Müstecep Kavrut’a sorabilirsiniz.

Bu konuda detaylı bilgi ve yardım almak için merkezimizde randevu alarak yapacağınız öngörüşmeler ücretsizdir. Telefon ve mail adresinizi vererek veya danışma formumuzu doldurmanız halinde sorularınızı yanıtlayabilir, size detaylı bilgi ve yardım için geri dönüş yapabiliriz.

Erkeklere Ait Kısırlık Nedenleri ve Tedavisi
Başa dön