Tanım, Tanısal ve Operatif Laparoskopi nedir?
Laparoskopide göbekten girilen ince bir iğne yardımıyla karın boşluğu CO2 gazı ile şişirilir. Takiben aynı yerden yaklaşık 1 cm genişliğinde küçük bir kesi yapılarak karın boşluğuna trokar içinden optik kamera sistemi ile girilir. Yapılacak ameliyatın amacına göre göbek altı veya üstü, her iki kasık bölgesi başta olmak üzere 1 -3 adet 5 veya 10 mm lik trokar ile yardımcı el aletleri karın içinde kullanılabilir. Kamera ve el aletleri yardımıyla karın boşluğu ve karın içi organlar gözlenir, Bu esnada fotoğraf veya video kaydı alınabilir. Sadece tanı koymak amaçlı gözlem yapılması ve kayda alınması işlemine Tanısal (Diagnostik) laparoskopi adı verilir. Bir patoloji tespit edilip bunun cerrahi olarak sağaltılması yoluna gidildiğinde bu işleme operatif laparoskopi denir.
Nasıl yapılır?
İşlem anestezi altında yapıldığı için acil durumlar haricinde 6 -8 saatlik açlık sonrası yapılması tercih edilir. Tanısal laparoskopide barsak temizliğine gerek yoktur. Karın içinde adezyon (yapışıklık) varlığından şüphe edildiğinde veya uzun sürecek büyük ölçekli operatif laparoskopi işlemleri öncesinde lavman yapılarak barsakların temizlenmesi önerilir.
Anestezi altında hastaya jinekolojik muayene pozisyonu verilir. Mesane sonda ile boşaltılır. Uterusa (rahim içine) uterin manipülatör denilen ameliyat sırasında rahimi hareket ettirmemizi veya rahim içine boyalı sıvı (metilen mavisi) vererek tüpleri kontrol etmemizi sağlayan alet vajinal yolla yerleştirilir. Karın derisi dezenfektanlar ile temizlenerek sadece ameliyat sahası açıkta kalacak şekilde örtülür. Göbek altından ince bir iğne ile karın boşluğuna girilerek CO2 gazı karın içi şişirilir. Takiben göbeğin hemen altından 1 cm uzunluğunda bir kesi ile içinden laporoskop denilen optik kameranın girebileceği ilk trokar karın içine yerleştirilir. Optik kamera kablo ile video monitöre bağlanır ve geniş ekranda izlenmesine imkân sağlanır. Yapılan gözlemsel (diagnostik) işlemler ve sonrasında gerekirse operatif laparoskopik ameliyat video kaydı alınabilir veya fotoğrafları çekilebilir. İlk trokar ile girilip kamera sistemi karın içine yerleştirildikten sonra diğer trokarları ekrandan izleyerek gözlem altında yerleştiriyoruz. Ameliyatın tipine ve büyüklüğüne göre diğer trokarların sayısı ve yerlerini belirliyoruz.
Göbekten girilen kamera ile monitörden izlerken, 5-10 mm çapında ince trokarlar içinden karın içine sokulan el aletleri ile organ ve dokuları tutma, kesme, dikme, çıkarma ve daha birçok işlemi yapabiliyoruz.
Jinekolojide Operatif Laparoskopi Yapma Nedenleri
Özellikle infertilite (kısırlık) tanı ve tedavisinde HSG (rahim filmi) ve 3-4 Boyutlu gelişmiş ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerini etkili kullanmamız nedeniyle birçok patolojiyi laparoskopiye gerek kalmadan tespit edebiliyoruz. Bu nedenle geçmişte laparoskopi ile tanısı konulabilen endometriozis (çikolata kisti), adezyon (karın içi yapışıklıklar) ve uterin anomaliler (rahmin doğumsal anormallikleri) gibi birçok patolojilerin görüntüleme yöntemlerini etkili kullanarak tanısını koyabiliyoruz. Bu nedenle Tanısal Laparoskopi oranımız azalmakta ve daha çok operatif laparoskopi yapmaktayız.
Başlıca operatif laparoskopi endikasyonları; (Kimlere operatif laparoskopi yapılır)
Hidrosalpenks (tüplerin uç kısımlarından tıkanması ve içinde sıvı birikmesi)
Endometrioma (çikolata kisti)
Over kistleri, kitleleri (Dermoid kist, tümöral kitleler)
Over torsiyonu (yumurtalığın kendi etrafında dönmesi)
Myom
Dış gebelik (Ektopik gebelik)
Karın içi yapışıklıkların (Adezyonlar) açılması
Kapalı tüplerin açılması
Operatif laparoskopinin açık ameliyata göre avantajları
- Vücut bütünlüğü korunur, büyük kesiler yerine küçük delikler açılır
- İyileşme ve ayağa kalkma süreci daha kısadır, genellikle aynı gün taburcu olur ve bir hafta içinde işine dönebilir.
- Estetik olarak daha avantajlıdır. Küçük delikler iz bırakmadan iyileşirler ve kolayca saklanabilen bölgelerde yer alırlar.
- Kapalı ameliyatlar olduklarından enfeksiyon riski daha düşüktür.
- Büyük kesilere kıyasla yara yerinden fıtık ihtimali çok düşüktür.
- Açık cerrahiye göre bazı olgularda daha geniş görüş imkânı sağlar.
- Karın içi yapışıklıklara neden olma riski daha düşüktür.
- Ağrı ve komplikasyon oranı daha düşüktür.
Laparoskopide riskler ve komplikasyonlar
Küçük cerrahi müdahalelerde bile komplikasyon gelişme ihtimali vardır. Laparoskopi esnasında da az da olsa komplikasyon gelişme ihtimali vardır. Laparoskopide görülme ihtimali olan komplikasyonlar;
- Sağ omuza vuran ağrı
- Açık ameliyata dönme olasılığı
- Kanama,
- Enfeksiyon
- Organ ve doku hasarları (Başlıca mesane, bağırsak ve damar zedelenmeleri)
- Kan veya gaz ile emboli
Laparoskopi ameliyatları deneyimli ellerde güvenilir ve hasta için açık ameliyata göre daha konforlu ve çabuk iyileşme imkânı sunan operasyonlardır. Operasyonun gerektirdiği durumlarda açık ameliyata dönme şansı her zaman vardır.
Bu konularda sorularınızı 0532 431 03 06 veya 0212 310 31 00 nolu telefonlardan Dr Müstecep Kavrut’a sorabilirsiniz.
Bu konuda detaylı bilgi ve yardım almak için merkezimizde randevu alarak yapacağınız öngörüşmeler ücretsizdir. Telefon ve mail adresinizi vererek veya danışma formumuzu doldurmanız halinde sorularınızı yanıtlayabilir, size detaylı bilgi ve yardım için geri dönüş yapabiliriz.