Yumurtlama takibi ve ilişki planlaması

YUMURTLAMA TAKİBİ NEDİR

Kadınlar genellikle 28 gün süren (21-35 gün arası ) bir adet döngüsünün ortasına doğru yumurtlarlar. Düzenli adet gören sağlıklı bir kadın büyük olasılıkla yumurtluyordur ancak adet görmek için yumurtlama şart değildir. Yumurtlama (Ovulasyon ) adet başlangıcı ile birlikte büyüyen yumurta kesesinin (folikül) çatlaması ve içindeki yumurtanın karın boşluğuna atılmasıdır. Düzenli adet gören sağlıklı bir kadında her ay yumurtlama olması beklenir. Yumurtlama gerçekleştikten sonra karın boşluğuna atılan yumurta 12-24 saat canlı kalabilir. Spermler ise yaklaşık 72 saat canlı kalabilmektedir. Bu nedenle haftada 2-3 kez düzenli ilişkide bulunan bir çiftin yumurta takibi ilişki planlaması için takip edilmelerine gerek yoktur. Düzenli ilişkinin olmadığı durumlarda bu takibe ihtiyaç duyulabilir. Yumurtlama takibi büyüyen yumurta kesesinin takip edilerek çatladığı günün tespitine denmektedir.

YUMURTLAMA TAKİBİ NASIL YAPILIR

Günümüzde en sık ultrasonografi ile takip yapılmaktadır. Bunun yanında idrar kitleri ile veya vücut ısısı artışı ile de takip yapmak mümkündür. Vajinal ultrasonografi 5-10 dakika süren ağrısız bir işlemdir ve herhangi hazırlık gerektirmez. Mesane boşken, steril bir kondom takılmış vaginal prob görüntü kalitesini artıran kayganlaştırıcı bir jel sürüldükten sonra vajinaya tatbik edilir.

Gelişmiş ultrasonlar ile 2 mm den büyük folikülleri (içinde yumurta olan su keseciği) görmek mümkündür. Adet başlangıcını takiben belli arlıklarla yapılan vaginal ultrasonlar yardımıyla büyüyen yumurta kesesi takip edilir. Seri ultrasonlarda başlangıçta 7-8 mm olan yumurta kesesinin günde ortalama 1-2 mm büyüyerek 18- 24 mm çaplara kadar büyüdüğü takip eden günlerde ise küçülerek kaybolduğu gözlenir. Kese duvarının düzgün sınırlı izlendiği yumurta kesesi çatladığında düzensiz sınırlı ve daha küçük boyutta bir yapıya dönüşür ve ’’corpus luteum’’ adını alır. Büyüyen yumurta kesesinin çatlayarak kaybolması, karın boşluğunda bir miktar sıvı ve çatlayan yumurtanın yerinde ’’corpus luteum’’ görülmesi yumurtlama olduğuna işaret eder.

Hazır idrar kitleri ile yumurtlama takibi yapılabilir. Evde uygulanan, kadının kendisinin tek kullanımlık hazır kitler ile yumurtlamada artan LH hormonunu takibine dayanır. İdrarda LH’nın pozitifleşmesi kit üzerinde renk değişikliği ile gözlenir ve yumurtlamanın olduğu tespit edilerek çifte ilişkide bulunmaları önerilir. Takiplere genellikle adetin 9. Gününden sonra başlanır. Günde bir kez idrarda LH artışı bakılır.

Bazal vücut ısısı artışı ile yumurtlama takibi yapılabilir. Yumurtlama ile birlikte vücut ısısı ortalama 0,5 derece artar. Bu artışın ilk tespit edildiği gün yumurtlamanı olduğu gündür. Bu yöntemin güvenilirliği düşük olduğu için nadiren kullanılmaktadır.

YUMURTLAMA TAKİBİ KİMLERE YAPILIR?

Adet düzensizliği olan, ne zaman yumurtladığını bilemeyen kadınlarda

Düzenli ve yeterli sıklıkta ilişkide bulunmayan çiftlerde

Yumurta geliştirici ilaç kullanan kadınlarda yumurtlama takibi önerilir. Yumurtlama takibi sonrası ilişki planlaması yanında aşılama da yapılabilir.

Yumurtlama takibi ve ilişki planlamasında başarı oranı altta yatan nedene bağlı olarak değişebilmekle beraber aşılamaya göre daha düşüktür.

Bu konularda sorularınızı 0532 431 03 06 veya 0212 999 80 99 nolu telefonlardan Dr Müstecep Kavrut’a sorabilirsiniz.
Bu konuda detaylı bilgi ve yardım almak için merkezimizde randevu alarak yapacağınız öngörüşmeler ücretsizdir. Telefon ve mail adresinizi vererek veya danışma formumuzu doldurmanız halinde sorularınızı yanıtlayabilir, size detaylı bilgi ve yardım için geri dönüş yapabiliriz.

Başa dön